Европа вече се пита защо трябва да бъде подкрепяна страна, която

...
Европа вече се пита защо трябва да бъде подкрепяна страна, която
Коментари Харесай

Защо избирателите търсят формации на невинните? Заради политически “Снежанки” и “джуджета”

Европа към този момент се пита за какво би трябвало да бъде подкрепяна страна, която не може да произведе консенсус по явни неща
За да разберем днешния миш-маш в парламентарната ни политика, би трябвало да се върнем година обратно. Тогава това държавно управление и това парламентарно болшинство бяха само вероятните. И никоя от партиите, взели участие в тях не си представяше да си партнира с която и да било от останалите - нито “Демократична България ” с Българска социалистическа партия и с Има Такъв Народ, нито “Продължаваме смяната ” - с Има Такъв Народ, а за Българска социалистическа партия изобщо не знам какво е желала.

Единият от довчерашните сътрудници в ръководещата коалиция - този, който я скапе - “Има подобен народ ”, от ден първи се държи деструктивно в българската политика, все едно че водачът му Слави Трифонов е единственият притежател на политическа истина и правдивост. Това държание на Има Такъв Народ е политически еквивалент на Снежанка и седемте джуджета, които упорстват, че без тях Коледата е невъзможна. Убедихме се обаче, че нито тази политическа Снежанка носи наслада по Коледа, нито джуджетата - дарове.

Напротив политическата Снежанка и нейните джуджета желаеха пари от националния бюджет, а не да дават на хората. Това не е моя интерпретация, а факт, доказан от господин Трифонов, който скапе ръководещата коалиция с два публични претекста. Първият е “Не ни дават пари за министерство, водено от министър на Има Такъв Народ ”. Вторият фиктивен мотив бе упоменат като “Македония ”.

Не мога да отмина безучастно цялостното политическо незнание на водача на " ИТН " и на каквото е останало от тази групировка в Народното събрание, тъй като то доближи потресаващо високи равнища. Ако приравним най-високата допустима степен на политическа нелепост с най-високата точка на планетата Еверест, то Има Такъв Народ към този момент са изхвърчали в Космоса. Защо? На първо място Македония е географски и административен район в Република Гърция. На второ място това, което у нас назоваваме Македония, е фолклорна област, а това от другата страна на границата е Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ), страна на 31 години, която в действителност се преоснова с ново име като Република Северна Македония. Да настояваш, че това нещо е в сърцата на българите значи, че живееш в пожелателна действителност.

Тази пожелателна действителност дружно с пожелателното политическо мислене са второто, което основава проблеми на ръководещата коалиция. Политическа партия и Има Такъв Народ явно считат, че това, което се появява в главите на техните водачи, е политическа мисъл, само че е доста неверна илюзия по няколко аргументи. Едната е, че с цел да имаш политическа мисъл, би трябвало да познаваш политическия развой и да знаеш, че той е резултат от съществуване на политически хрумвания и полезности, изразявани от хората, които дадени обединения съставляват. Политическият развой, основава политическо общество, а то основава страната. Да напомня, че Има Такъв Народ в началото се бяха самоназовали “Няма такава страна ” - име израз на безспорна липса на политически разсъдък.

Има Такъв Народ е политически еквивалент на национална ария, т.е. стихийно структурирали се думи и мисли в главата на един човек, които минаха в организация, която към този момент стартира да се връща назад към предходното си стихийно положение. При Има Такъв Народ не действа разбирането, че политиката като общностен развой на взимане на решения. Организационнитея модел, върху който работи “Има подобен народ ” безчовечен, наподобява на структурата на племе. Подобни съществуват в африканските общества, където политиката е предвоенно положение, и частично в Близкия изток - да вземем за пример в страни като Ливан.

Но да се върна към “Продължаваме смяната ”, хора които се показват като съвременни и образовани в западни университети. Те привнасят механично в политиката корпоративно мислене, основават пожелателна действителност и се заблуждават, че имат политически визии, освен това верни.

Всъщност хората, които в действителност се занимават с политика знаят, че политическият развой е учреден на посланичество и на систематичното увещание на обществото от страна на политиците, че техните хрумвания и тези са верни и допустими. Има Такъв Народ и Политическа партия не образуват политическо посланичество. Те основават пожелателна политическа действителност и я хвърлят в медиите.

Това е и един от проблемите, който скапе ръководещата коалиция. Тя не можеше да е постоянна, когато две водещи обединения в нея нямат визия какво е политическия развой, а водачите не схващат природата на политиката и политическото общество.

Пълната политическа некомпетентност на Политическа партия и Има Такъв Народ направиха по този начин, че Българска социалистическа партия, която постоянно е изглеждала като ретроградна политическа мощ, в този момент наподобява като постоянна и прогнозируема.

Никой през последните 30 години не съумя да трансформира Българска социалистическа партия във фактор на непоклатимост. Това изглеждаше невероятно! Очевидно не и за Има Такъв Народ и Политическа партия обаче.

Лидерите на тези обединения до през вчерашния ден сякаш имаха общи политики и бяха сътрудници, а през днешния ден се упрекват едни други, че са представители на мафията. Ако си знаел, че този с който управляваш, съставлява мафията, тогава си лъгал гласоподавателите си, когато си ги убеждавал, че си работил срещу мафията.

Ако пък не си знаел, че сътрудникът ти е представител на мафията, тогава си политически профан, който няма право да съставлява хората. И в двете обстановки не се чака гласоподавателите да простят на Политическа партия и изключително на Има Такъв Народ.

Държа да подчертая, че не слагам под подозрение персоналната честност на водачите на двете обединения. Много е евентуално Слави Трифонов и Има Такъв Народ да са уверени, че сътвориха политическа рецесия, тъй като са честни. Много е евентуално желанията на господин Петков, господин Василев и групичката към тях също да са честни. Въпросът не е кой какъв брой е честен. Въпросът е, че България не може да си разреши да бъде ръководена от " политически простаци ”, които настояват, че са честни. Подчертавам " политически простаци, а не " глупави хора ”. Очевидно е, че отвън политиката водачите на Политическа партия и Има Такъв Народ не са глупави хора. В политиката обаче те забъркаха комплициран и рисков за страната миш-маш от рецесии.

Преди година обществото сложи ГЕРБ в цялостна политическа изолираност. Сега поради дейностите на Има Такъв Народ и Политическа партия, ГЕРБ бавничко изплува и се пробва да се показа като рационален фактор в българската политика.

И това се случва макар обстоятелството, че през последната година ГЕРБ не беше показал никакъв положителен политически дневен ред, който обществото да утвърди. Откъм него идваше политическо съскане, вилнеене и отрицателен прочит на политическите процеси. Въпреки, че получиха съществено политическо доверие през есента на 2021 година, Политическа партия и Има Такъв Народ за 6 месеца похарчиха цялата социална сила. Този неуспех е разпределен сред двете партии. Въпросът коя е по-виновна, може да бъде задаван, само че е вторичен.

Позитивни неща въпреки всичко се случиха. Например закриването на профилираната прокуратура. Кирил Петков и Слави Трифонов обаче се провалиха в това да основат и поддържат устойчиво политическо болшинство.

Но най-големият неуспех е, че мястото на България като сериозен и благонадежден член на Европейски Съюз е сложено под подозрение. По въпроса с ветото за участие на районен съд Македония изглеждаме като общество, което не схваща Европейски Съюз като политически съюз, който работи посредством намиране на единодушие. Неспособността ни вътре, у нас, да намерим съответна рационална позиция за това съседите ни да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз, слага България в неприятна обстановка. Оттук нататък другите страни в Европейски Съюз ще могат да ни споделят “не ” даже без причини, когато на нас ни би трябвало “да ”. А на нас ни би трябвало “да ” за влизане в еврозоната през 2024 година и в Шенген.

Възниква значимият въпрос, на който би трябвало да си отговорим почтено - за какво страна, чието общество не може да създава политически консенсус за значимите неща, би трябвало да бъде подкрепяна?

Колкото до основаната политическа рецесия, разновидностите са два - обстановка или нови избори.

Конюнктурата е обвързвана със основаване на безпринципно болшинство в 47-ото Народно събрание или посредством действие на плаващи болшинства, структурирани на корупционен принцип. Тоест дали болшинството ще се резервира посредством депутати отцепници от Има Такъв Народ, или още по-лошо - ще бъде формиран кабинет, сходен на този на Любен Беров през 90-те години, следва да забележим. И двата разновидността са вероятни, само че не са положителни.

Мнозина считат, че посредством разцепването на ПГ на Има Такъв Народ, което е в развой, може да се случи болшинство от 121-122-ма души. Само че такова болшинство може да действа няколко месеца. То няма да завоюва политическо доверие, а без доверие не може да се ръководи.

На този декор предварителните избори наподобяват като нелош сюжет за препотвърждаване на политическото доверие на хората към обособените партии.

Преди тях, несъмнено, ще има избор на съмнение, който, в случай че мине, господин Петков ще се окаже първият министър председател в българската история, свален с такава парламентарна процедура.

След това обаче ще му бъде връчен нов мандат за сформиране на държавно управление. И тогава е изцяло допустимо Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, в случай че още считат, че може да вземат участие в едно болшинство, да потърсят парламентарна поддръжка. Най-вероятно ще се насочат към остатъците от Има Такъв Народ или обединения, които неведнъж назоваха мафия през последната година, да вземем за пример ГЕРБ, чийто ръководител Кирил Петков персонално разпореди да бъде арестуван - задържане, което съдът разгласи за нелегално.

Дотук на никое място не загатнах “Възраждане ”, тъй като те не могат да бъдат включени в диалог, в който се употребява политически инструментариум.

Новите избори сигурно ще основат нова политическа обстановка в страната. Сега обаче не можем да предвиждаме какво ще се случи на тях, тъй като не можем да използван днешното положение на политическия и парламентарния живот към това след три месеца.

При нестабилни и непрогнозируеми политици, които не могат да съставляват качествено гласоподавателите си, обществото е готово на внезапни завои, подкрепяйки най-много “формации на почтените ”, т.е. новите обединения - тези, които се появяват на избори за първи път. Те обаче нормално стават отговорни на другия ден.

Димитър Аврамов, политолог
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР